Voorbehandelen en reinigen van zeefdrukgazen
Voordat een sjabloon op het gaas kan worden aangebracht, moet het weefsel volledig ontvet worden. Een grondig en op de juiste wijze ontvet zeefdrukgaas kan veel problemen bij de drukvormvervaardiging voorkomen.
Het verwijderen van oude sjabloonlagen in het gaas verdient eveneens veel aandacht. Een vuil zeefdrukgaas is onbruikbaar. Het veroorzaakt problemen bij de hechting van sjablonen en storingen tijdens het drukken. Enkele algemene richtlijnen zijn:
- Gebruik geen huishoudwasmiddel of -reinigingsmiddel voor het ontvetten of schoonmaken van zeefdrukgazen
- Draag bij het werken met chemicaliën rubberen handschoenen en een veiligheidsbril
- Zorg voor goede ventilatie in de werkruimte
- Ontvet het gaas direct vóór het aanbrengen van de sjabloon
- Raak het weefsel, nadat het ontvet is, niet meer aan
- Droog het ontvette gaas in een stofvrije ruimte
- Gebruik milieuvriendelijke pasta’s of vloeistoffen
- Houd u nauwkeurig aan de door de fabrikant voorgeschreven verwerkingswijze
Het voorbehandelen van zijden gaas
Natuurzijden gaas kan het best worden ontvet met een niet-alkalihoudend huishoudwasmiddel en water (maximumtemperatuur: 40 graden Celsius). In tegenstelling tot de hiervoor genoemde richtlijnen is toepassing van een huishoudwasmiddel noodzakelijk omdat de looghoudende gaasontvettingsmiddelen zijde aantasten. Gebruik geen huishoudschuurmiddelen; die beschadigen de multifilamentgarens. Het met wasmiddel ontvetten van het gaas gebeurt met behulp van een spons. Een borstel beschadigt het fijne garen.
Het reinigen van zijden gaas
Directsjablonen op basis van gelatine en indirectsjablonen kunnen meestal met enzymenpreparaten (Gelatinose) worden verwijderd. Directsjablonen op basis van polyvinyl-alcohol of polyvinyl-alcohol / polyvinyl-acetaat zijn niet uit zijden gaas te verwijderen. Het schoonmaken van zijden gaas met watersnijfilm gebeurt met behulp van water (maximumtemperatuur: 40 graden Celsius). Eventueel kan daarbij een alkalivrij afwasmiddel worden toegepast.
Een snijfilmsjabloon of solventfilmsjabloon kan worden verwijderd met aceton of een ander – door de filmleverancier geadviseerd – oplosmiddel. De werkwijze is als volgt: leg op een glasplaat (formaat: iets groter dan het schoon te maken drukraam) een vel vochtopnemend papier. Leg het drukraam op het vel papier. Maak een schone, pluisvrije lap vochtig met oplosmiddel en strijk het gaas met de sjabloonlaag enkele malen goed in. Na het gaas op die wijze enkele minuten te hebben behandeld, keert u het drukraam om en trekt er het papier – met de daaraan klevende film – af. Poets het gaas met een schone doek met oplosmiddel na.
De eenvoudigste manier om schellakfilm (boutfilm) te verwijderen, is door het gaas royaal in te strijken met spiritus en nadien tussen twee glasplaten te leggen. Na ongeveer een kwartier kan men de glasplaten wegnemen en het gaas schoonmaken met een met spiritus natgemaakte doek.