Synthetisch gaas voor zeefdruk

Synthetisch gaas voor zeefdruk

Zeefdrukgazen worden tegenwoordig meestal gemaakt van kunststofdraden. Kunststof is een synthetisch macromoleculaire stof die door plastische vormgeving haar materiaalfunctie verkrijgt. Kunststof of plastic is dus geen natuurproduct, maar een langs chemische weg vervaardigde grondstof, die overigens wel is verkregen uit natuurlijke stoffen zoals steenkool en aardolie.

Macromoleculen

Kunststof is opgebouwd uit macromoleculen, dat zijn zeer grote moleculen. Macromoleculen zijn 1.000 tot zelfs 100.000 keer zo groot als de moleculen van stoffen als water, zuurstof of zout. Macromoleculen ontstaan als er stoffen worden toegepast waarvan de moleculen kunnen worden gekoppeld aan gelijksoortige of andere moleculen. Een aaneenschakeling van monomeermoleculen tot macromoleculen wordt ook wel polymerisatie genoemd (poly betekent ‘meer’).

Polycondensatie

Macromoleculen kunnen ook worden gevormd door polycondensatie. Bij polycondensatie heeft de vorming van de macromoleculen plaats met gelijktijdig optreden van substitutie (= het uittreden van een stof). Een bekende door polycondensatie verkregen stof is polyester.

Polyadditie

Daarnaast kunnen macromoleculen ook worden gevormd door polyadditie. Polyadditie kan worden omschreven als een additieve aaneenschakeling van monomeermoleculen, gepaard gaande met overspringing van atomen in een soort intramoleculaire omlegging. Een bekende, door polyadditie verkregen stof is polyurethaan.

Drie hoofdgroepen zeefdrukgazen

De industriële macromoleculaire stoffen worden in drie hoofdgroepen ingedeeld: thermoplasten, thermoharders en synthetische rubbers. Voor het weven van zeefdrukgazen worden thermoplasten gebruikt. Thermoplasten zijn kunststoffen die bij verwarming boven een bepaald temperatuurniveau verwekings- en smeltverschijnselen vertonen.

Synthetische zeefdrukgazen

Er zijn drie gazen die behoren tot de synthetische zeefdrukgazen. Dit zijn de volgende drie gazen die gebruikt worden voor de zeefdruk:

  • Polyamide gazen
  • Polyester gazen
  • Polyester / carbon-polyamide gazen

In deze blog staan we alvast stil bij de polyamide gazen. Op de polyester gazen en de polyester / carbon-polyamide gazen hopen we in een volgende blog verder in te zoomen.

Polyamide zeefdrukgazen


Gazen die zijn gemaakt van polyamide garens zijn goed bestand tegen logen, hebben een grote spansterkte, een zeer grote slijtvastheid en een relatief hoge elasticiteit. Polyamide draden zijn zuiver ronde, monofiele (enkelvoudige), homogene draden. Polyamide garen wordt chemisch gesponnen of geëxtrudeerd door de vloeibare grondstof door een spinplaat – met zeer fijne perforaties – te persen.

De eigenschappen van polyamide gazen

Polyamide gazen zijn in zeer grote verscheidenheid verkrijgbaar. Al deze gazen hebben echter meerdere dingen gemeen:

  • Grote slijtvastheid
  • Grote scheurweerstand
  • Groot rekvermogen
  • Groot inktdoorlatend vermogen
  • Goed bestand tegen chemicaliën
  • Gemakkelijk schoon te maken

Groot rekvermogen

Het grote rekvermogen van polyamide gazen kan in sommige gevallen ook nadelig werken, omdat het de maatvastheid van de drukvorm beïnvloedt. Bij het bedrukken van bolvormige voorwerpen kan een groot rekvermogen daarentegen juist een voordeel zijn. De meeste polyamide gazen zijn echter gestabiliseerd, waardoor de (te) grote elasticiteit wordt opgeheven.

Onderbelichting

Om onderbelichting bij het maken van directfotosjablonen te voorkomen worden geel, oranje of rood geverfde polyamide gazen toegepast.

Herkennen van polyamide gazen

Het herkennen van polyamide gazen gebeurt als volgt:

  • Trek een draad uit het weefsel
  • Breng de draad langzaam in de vlam van een lucifer of aansteker
  • Houd de draad enkele seconden in de vlam en trek hem daarna terug (houd de draad horizontaal in de vlam en pas om voor het verbranden van de vingers)

Het resultaat van de brandproef bij polyamide gaas is:

  • De draad smelt voor deze de vlam raakt
  • De draad ontbrandt snel en de vlam ‘loopt door’
  • De kleur van de rook is lichtgrijs
  • De rook ruikt naar selderie of schroeiend haar
  • De draad smelt tot een harde, lichtgekleurde massa

Om vast te stellen of je met polyamide gaas te maken hebt, kun je ook het speciaal-preparaat Neocarmin MS toepassen. Hierdoor zal het gaas (vijf minuten behandelen bij kooktemperatuur) oranje of rood verkleuren. Polyamide gazen zijn goed bestand tegen de inwerking van verdunde zuren (met uitzondering van mierenzuur) en verdunde logen.

Producten laten bedrukken

Wilt u graag zelf producten laten bedrukken door middel van zeefdruk? Neem dan vrijblijvend contact op voor een scherpe prijs!

Author: admin