Polyester en carbon-polyamide gazen

Polyester gaas is geweven van garens die zijn vervaardigd uit lineaire polymeren die ontstaan door het verteren van aromatische dicarbonzuren (bijvoorbeeld tereftaalzuur) met glycolen (bijvoorbeeld ethyleenglycol). De toegepaste garens zijn zowel monofiel als multifiel. Weefsels van multifiele of meervoudige garens worden nog wel in de textielzeefdruk (de filmdruk) gebruikt, maar in de grafische zeefdruk wordt vrijwel uitsluitend monofiel gaas toegepast. Multifiele gazen zijn grofmazig, onregelmatig, hebben een slecht inktdoorlatend vermogen en een matige slijtvastheid.

Eigenschappen van monofiele polyester gazen

Monofiele polyester gazen beschikken over de volgende eigenschappen:

– Goede slijtvastheid

– Grote scheurweerstand

– Goed inktdoorlatend vermogen

– Gemakkelijk schoon te maken

– Maatvast (dat wil zeggen: het gaas heeft een weinig storende rek)

Herkennen van polyester gazen

Het herkennen van polyester gazen gebeurt als volgt:

– Trek een draad uit het weefsel

– Breng de draad langzaam in de vlam van een lucifer of aansteker

– Houd de draad enkele seconden in de vlam en trek hem daarna terug (houd de draad horizontaal in de vlam en pas op voor het verbranden van de vingers)

 

Het resultaat van de brandproef bij polyamide gaas is:

– De draad smelt voor deze de vlam raakt

– De kleur van de rook is donker (roetend na enig doorbranden)

– De rook ruikt zoetig

– De draad smelt tot een harde, donkergekleurde massa

 

Om vast te stellen of je met polyester gaas te maken hebt, kun je in plaats van deze test ook het speciaal-preparaat Neocarmin MS toepassen. Hierdoor zal het polyester gaas (vijf minuten behandelen bij kooktemperatuur) paars verkleuren. Polyester gazen zijn goed bestand tegen verdunde zuren en redelijk goed bestand tegen verdunde logen.

Gemetalliseerd polyester gaas

Gemetalisseerd polyester gaas is een weefsel waarop een dun laagje metaal is aangebracht. Het gaas kenmerkt zich door een zeer goede maatvastheid, een hoge slijtweerstand (hoewel het laagje metaal op den duur wel afslijt). Drukstoringen, die kunnen ontstaan bij gebruik van kunststof gazen doordat dit type gaas snel statisch geladen is, worden door gebruik van gemetalliseerde gazen voorkomen. De hechting van indirect fotosjablonen aan gemetalliseerd gaas is zeer goed. Bij het drukken met glas- of keramiekinkten kan het gaas worden verwarmd, hetgeen een snellere droging van de inktlaag op het drukmateriaal tot gevolg heeft.

Hoge prijs van gemetalliseerd gaas

Een nadeel van gemetalliseerd gaas is de relatief hoge prijs (in vergelijking met conventioneel zeefdrukgaas), de matige scheurweerstand en de slechte chemicaliënresistentie. Verder dient rekening te worden gehouden met een langere belichtingstijd (anderhalf tot twee keer de normale belichtingstijd) bij het maken van directsjablonen. Soms is gemetalliseerd gaas echter een goed alternatief voor de zeer dure metaalgazen. Het wordt onder meer toegepast bij het drukken van elektrische bedradingen, het bedrukken van glas, keramiek en kunststof. Gemetalliseerd polyester gaas is wel kwetsbaar: knikken en vouwen zijn niet meer uit het weefsel te verwijderen.

Polyester / carbon-polyamide gaas

Polyester / carbon-polyamide gaas werd speciaal ontwikkeld voor het drukken op materialen die snel statisch geladen zijn, zoals bijvoorbeeld kunststof. In het polyester weefsel is iedere tweede inslagdraad een gecarboniseerde (koolstofhoudende) polyamide draad. De donkergekleurde gecarboniseerde raad is elektrisch geleidend. Omdat momenteel nog maar één gecarboniseerde draadsoort wordt gefabriceerd, kan alleen gaasnummer 77T in gelijke gaasdikte worden geleverd. Bij hogere gaasnummers zouden de gecarboniseerde draden dikker zijn dan de polyester draden en dat is de reden waarom dit gaas niet fijner dan nummer 120 wordt geleverd. Omdat de carbondraden donker gekleurd zijn – en een langere belichtingstijd dus noodzakelijk is – zijn de polyester draden van het gaas geel geverfd, zodat een zo gelijkmatig mogelijke harding van de sjabloonemulsie wordt verkregen.

 

Author: admin