Geschiedenis van zeefdruk in Nederland

Geschiedenis van zeefdruk in Nederland

Wie in Nederland voor het eerst zeefdrukte en wanneer dat gebeurde, is niet bekend. Verondersteld wordt dat in de periode van 1920 tot 1930 voor het eerst gesjabloneerd werd met behulp van het zeefdruksysteem. Het is echter niet uitgesloten dat al voor die tijd in ons land op een of andere wijze van deze doordrukmethode gebruik is gemaakt.

Industriële toepassing van zeefdruk in Nederland

De industriële toepassing van zeefdruk werd in 1928 door drukkerij Levisson in Den Haag, onder de naam Flattone, geïntroduceerd. Bij Levisson werkte men met een speciaal-procedé, het gepatenteerde Selectasine-systeem. Ook andere drukkers, kunstenaars en schilders ontdekten toen de mogelijkheden van het nieuwe procedé en pasten het toe bij het maken van eenvoudige reclameborden, prenten en bij het aanbrengen van teksten en afbeeldingen op glas, hout en metaal.

De eerste zeefdrukkerijen

De eerste zeefdrukkerijen waren eenmansbedrijfjes en het was voor deze pioniers niet eenvoudig om aan noodzakelijk materialen zoals drukinkten, gazen en sjabloonfilms te komen. Soms werden deze producten zelf gemaakt, maar meestal werden ze geïmporteerd vanuit Amerika of Engeland.

Na 1945 heeft de zeefdruk zich sterk uitgebreid en momenteel zijn er in Nederland ongeveer 1400 zeefdrukkerijen werkzaam in vrijwel alle sectoren van de industrie

Author: admin