De verschillende soorten zeefdrukgaas

De verschillende soorten zeefdrukgaas

Om kleding en andere producten te drukken door middel zeefdruk, zijn er een aantal belangrijke materialen nodig. Zoals zeefdrukgaas, het gaas is de basis voor een zeefdruk. Zeefdrukgaas is een weefsel vervaardigd uit kunststof- of metalen draden of uit draden van natuurlijk materiaal. Kennis van de soorten gaas en de vele toepassingsmogelijkheden is voor een goede beheersing van de techniek noodzakelijk. Storingen tijdens het drukken en een te hoog inktverbruik kunnen worden voorkomen door een juiste keuze en een goede verwerking van het gaas. Tegenwoordig kan een keuze worden gemaakt uit tientallen soorten zeefdrukgazen. Doorgaans kiest de zeefdrukker voor een beperkt aantal verschillende gazen en onderschat daardoor soms de belangrijke functie van het zeefdrukgaas.

De soorten beschikbare soorten gaas voor zeefdrukken

Aan zeefdrukgaas worden zeer hoge eisen gesteld. Het gaas moet strak gespannen kunnen worden, de draden van het gaas moeten van gelijke dikte zijn, de maasopeningen, moeten zeer gelijkmatig zijn, het draadmateriaal mag niet worden aangetast door sjabloonchemicaliën of inktoplosmiddelen. Een weefsel van katoen voldoet niet aan de gestelde eisen. Voor het weven van zeefdrukgazen worden dan ook speciale garens gebruikt en bijzondere productiemethoden toegepast. De eerste zeefdrukgazen werden gefabriceerd in weverijen die stoffen maakten voor zeven en filters. De naam van een van de gaasfabrikanten Züricher Beuteltuchfabrik wijst hier nog op.

Veel gebruikte soorten zeefdrukgazen

Momenteel worden zeven soorten zeefdrukgazen gebruikt voor zeefdrukken. Een zeefdrukgaas kan grofmazig zijn, dat wil zeggen met weinig draden per cm2 geweven of fijnmazig zijn, dat wil zeggen met veel draden per cm2 geweven.

  • (Natuur)zijden gazen
  • Polyamide (Nylon) gazen
  • Polyester gazen
  • Gemetalliseerde polyester gazen
  • Polyester/Carbon-polyamide gazen
  • Roestvrij-stalen gazen
  • Fosforbrons gazen

Producten laten bedrukken

Wilt u graag zelf producten laten bedrukken door middel van zeefdruk? Neem dan vrijblijvend contact op voor een scherpe prijs!

Author: admin