De ontwikkeling van textiel zeefdruk naar grafische zeefdruk

De ontwikkeling van textiel zeefdruk naar grafische zeefdruk

De grafische zeefdruk komt voor een belangrijk deel voort uit de ontwikkelingen in de textiele zeefdruk, de zogenaamde filmdruk. Als industrie is de textielzeefdruk ook veel ouder en eerder professioneel toegepast dan de grafische zeefdruk.

De eerste zeefdruksystemen

In 1907 werd aan de Engelsman Samuel Simon een patent verleend dat in het bijzonder bedoeld was voor het bedrukken van stoffen. De industriële toepassing van de grafische zeefdruk is in Europa pas na de Tweede Wereldoorlog op gang gekomen, hoewel in Engeland al eerder sprake was van een min of meer professionele aanpak. In 1917 maakte de Royal Aircraft Factory in Hendon al gebruik van de zeefdruk voor het drukken van nummers op gelakte materialen. Het zeefdruksysteem Selectasine werd in 1918 in Engeland gepatenteerd terwijl in 1920 Sidney James Waters te Londen het Amerikaanse patent verkreeg voor de ontwikkeling van fosforbrons-zeefdrukgaas. Vooral veel Amerikaanse uitvindingen hebben een bijdrage geleverd aan de verbetering van de zeefdruktechniek.

De eerste patenten voor zeefdruk

In het haar 1924 werd het eerste patent betreffende een textielzeefdrukmachine verleend aan de Amerikaan Joseph J. Adajian. Het patent van de eerste automatische zeefdrukmachine kwam in 1925 op naam te staan van James Fockhart. De Amerikaanse zeefdrukken Louis F. D’Autremont ontwikkelde in 1929 de eerste snijfilm voor het maken van zeefdruksjablonen, terwijl zijn landgenoot Joseph Ulano een jaar later een nieuw type zeefdruksjabloonfilm uitvond.
Pas tweeëntwintig jaar nadat een groep Amerikaanse zeefdrukkers zich verenigde in de beroepsvereniging ‘Silk Screen Unit’ (1940) kwam in Europa de zeefdrukkersorganisatie ‘Federation of European Screen Printers Associantions’ (FESPA) tot stand.

Vereniging van Zeefdrukkers in Nederland

In 1955 was in Nederland overigens al de Vereniging van Zeefdrukkers opgericht. Deze vereniging sloot zich in 1970- als Selectie Zeefdruk – aan bij het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen, waarvan zij momenteel nog deel uitmaakt.

 

Klunder Screen & Digital Print bent u aan het juiste adres voor zeefdruk en digitale print. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte!

Author: admin